Error message

  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1439 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 3557 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).

Характеристика новітніх біодеградабельних сумішей на основі полігідроксибутирату

Yulia Pankova, Alexandr Shchegolikhin, Alexey Iordanskii, Anna Zhulkina, Anatoliy Ol’khov and Gennady Zaikov
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht05.03.333
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf290.2 KB
Abstract: 
Вивчено нові полімерні суміші на основі полі(3-гідроксибутирату) (ПГБ) і полімерів з різною гідрофільністю (ПЕНП і ПА). Для контролювання інтенсивності гідролізу і біодеградації приготовлено композиції ПГБ-ПЕНП з різним співвідношенням компонентів і досліджено проникність води для кожного складу суміші. Встановлено вплив гідрофобного компоненту на потік води у суміші, виходячи із зв’язку між транспортуванням води і морфологією плівок. З використанням ДСК і Фур’є-спектроскопії вивчено вплив більш гідрофільного компоненту (поліаміду 54С – статичного кополімеру гексаметиленадипінату з - капролактамом 1:1) на термофізичні властивості суміші (топлення і кристалізація). За допомогою модифікованого рівняння Флорі-Хаггінса встановлено можливість проводити вибір потенційних полімерних компонентів, здатних утворювати сумісні або частково сумісні композиції.
References: 

[1] Chen G.: Chem. Soc. Rev., 2009, 38, 2434.
[2] Siracusa V., Rocculi P., Romani S. and Rosa M.: Trends in Food Sci. & Techn., 2008, doi:10.1016/j.tifs.2008.07.003.
[3] Mooney B.: Biochem. J., 2009, 418, 219.
[4] Gross R. and Kalra B.: Science, 2002, 297, 803.
[5] Zhong Z., Song B. and Huang C.: Mat. Manufact. Proc., 2009, 24, 519.
[6] Akiyama M., Tsuge T. and Doi Y.: Polym. Degrad. Stab., 2003, 80, 183. 
[7] Chiellini E., Corti A., D’Antone S. and Solaro R.: Prog. Polym. Sci., 2003, 28, 963.
[8] Gabathuler R.: Neurobiol. of Disease, 2010, 37, 48.
[9] Gonzalez-Montiel A., Keskkula H. and Paul D.: J. Polym. Sci. B, 1995, 33, 1751.
[10] Hu Y. and Hurt R.: Carbon, 2001, 39, 887.
[11] Iordanskii A.: Ch. 1 [in:] Iordanskii A., Startsev O. and Zaikov G. (Eds.), Water Transport in Synthetic Polymers. Nova Science Publishers Inc., New York 2004.
[12] Terada M. and Marchessault R.: Int. J. Biolog. Macromol., 1999, 25, 207.
[13] Iordanskii A., Rudakova T. and Zaikov G.: Ser. New Concepts in Polymer Science. VSP Science Press, 1994, 298.
[14] Ol’khov A., Vlasov C., Shibryaeva L. et al.: Polym. Sci., 2000, 42, 447.
[15] Williams C., Macpherson J., Unwin P. and Parkinson C.: Anal. Sci., 2008, 24, 437.
[16] Furmaniak S., Terzyk A., Gauden P. and Rychlicki G.: J. Food Eng., 2007, 79, 718.
[17] Pankova Yu.: PhD thesis, Moskwa 2007.
[18] Olkhov A., Vlasov S., Iordanskii A. et al.: J. Appl. Polymer. Sci., 2003, 90, 1471.
[19] Hansen Ch., Durkee J., Barnes G. and Lyndhurst N.: 2007, ISBN-13: 9780849372483.