Error message

  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1439 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 3557 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1439 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 3557 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).

Інгібітування автоокиснення 2-гексаналя етерними оліями гвоздики, лавру, кардамону, мускатного горіху та мацису

Tamara Misharina, Margarita Terenina and Natalia Krikunova
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht05.02.161
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf139.73 KB
Abstract: 
Методом капілярної газо-рідинної хроматографії вивчено антиоксидантні властивості і стабільність при зберіганні гексанових розчинів 5 індивідуальних етерних олій бутонів гвоздики (Caryophyllus aromaticus L.), кардамону (Elettaria cardamomum L.), лавру (Laurus nobilis L.), мускатного горіху (Myristica fragrans Houtt.) та мацису (Myristica fragrans Houtt). Проведено оцінку антиоксидантних властивостей за ефективністю інгібітування автоокиснення аліфатичного альдегіду (2-гексаналя) у відповідну карбонову кислоту. Встановлено, що максимальну ефективність інгібітування окиснення 2-гексаналя, яка не залежить від концентрації олії в модельному розчині, має етерна олія гвоздики (83 %). Антиоксидантні властивості етерних олій мускатного горіху, лавру і мацису пов’язані з присутністю заміщених фенолів і слабо залежать від концентрації олій в модельних системах. Встановлена значна залежність антиоксидантної активності від концентрації олії для етерної олії кардамону. Вивчено зміни в складі етерних олій в процесі зберігання гексанових розчинів протягом 100 днів на світлі. Проведено порівняння їх стабільності зі стабільністю чистих етерних олій, що зберігались протягом року.
References: 

[1] Madsen L., Nielsen B., Bertelsen G. and Skibsted L.: Food Chem., 1996, 57, 331.
[2] Voitkevich S.: Efirnye Masla dlya Parfyumerii i Aromaterapii. Pishchevaya Prom., Moskwa 1999.
[3] Berger R. (Ed.): Flavours and Fragrances. Chemistry, Bioprocessing and Sustainability. Springer, New York 2007.
[4] Bauer K., Garbe D. and Surburg H.: Common Fragrance and Flavor Materials. VCH Verlag, Weinheim, 1990.
[5] Cervato G., Carabeli M., Gervasio S. et al.: J. Food Biochem., 2000, 24, 453.
[6] Dorman H., Peltoketo A., Hiltunen R. and Tikkaken M.: Food Chemistry, 2003, 83, 255.
[7] Lee K. and Shibamoto T.: Food Chem., 2001, 74, 443.
[8] Lee K., Kim Y., Kim D.-O. et al.: J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 6516.
[9] Litwinienko G. and Ingold K.: Acc. Chem. Res., 2007, 40, 222.
[10] Ruberto G. and Baratta M.: Food Chem., 2000, 69, 167.
[11] Foti M. and Ingold K.: J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 2758.
[12] Baratta M., Dorman H., Deans S. et al.: J. Essent. Oil Res., 1998, 10, 618.
[13] Pekkarinen S., Stocmann H., Schwarz K. et al.: J. Agric. Food Chem., 1999, 47, 3036.
[14] Sacchetti G., Maietti S., Muzzoli M. et al.: Food Chem., 2005, 91, 621.
[15] Singh G., Maurya S., Catalan C. and de Lampasona M.: Flavour Fragrance J., 2005, 20, 1.
[16] Wei A. and Shibamoto T.: J. Agric. Food Chem., 2007, 55, 1737.
[17] Menut C., Bessiere J., Samate D. et al.: J. Essent. Oil Res., 2000, 12, 207.
[18] Mimica-Dukic N., Bozin B., Sokovic M. and Zimin N.: J. Agric. Food Chem., 2004, 52, 2485.
[19] Huang D., Ou B. and Prior L.: J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 1841.
[20] Lee K. and Shibamoto T.: J. Agric. Food Chem., 2002, 50, 4947.
[21] Lee K. and Shibamoto T.: J. Sci. Food Agric., 2001, 81, 1573.
[22] Yanagimoto K., Ochi H., Lee K. and Shibamoto T.: J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 7396.
[23] Lee C., Shibamoto T. and Lee K.: Food Chem., 2005, 91, 131.
[24] Bozin B., Mimica-Dukic N. and Anachov G.: J. Agric. Food Chem., 2006, 54, 1822.
[25] Misharina T. and Samusenko A.: Appl. Biochem. & Microbiol., 2008, 44, 473.
[26] Jennings W. and Shibamoto T.: Qualitative Analysis of the Flavor and Fragrance Volatiles by Glass Capillary Gas Chromatography. Academic, New York 1980.
[27] Misharina T.: Appl. Biochem. & Microbiol., 2001, 37, 622.
[28] Misharina T., Polshkov A., Ruchkina E. and Medvedeva I.: Appl. Biochem. & Microbiol., 2003, 39, 311.
[29] Misharina T. and Polshkov A.: Appl. Biochem. & Microbiol., 2005, 41, 610.