Error message

  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1439 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 3557 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).

Використання методології поверхні відгуку як новітнього підходу до оптимізації вмісту фенолів та антиоксидантної активності плодів фінікової пальми

Soumaya Hachani1, Sarah Boukhalkhal1, Ziyad Ben Ahmed1, Mohamed Harrat1, Artur M.S. Silva2, Mohamed Yousfi1
Affiliation: 
1 Laboratoire des Sciences Fondamentale, Université Amar Telidji, Laghouat, Algérie 2 Department of Chemistry and QOPNA, University of Aveiro, 3810-193 Aveiro, Portugal hachani.soumaya@gmail.com
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht14.04.572
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf824.45 KB
Abstract: 
За допомогою факторного плану Бокса-Бенкена досліджено вплив трьох незалежних змінних – часу, температури та співвідношення розчинник-тверда речовина на очисну активність фенолів, флавоноїдів і 2,2-дифеніл-1-пірилгідразилу (DPPH) та зниження антиоксидантної активності йону міді (CUPRAC) метанольних екстрактів фінікових плодів. Аналіз поверхні відгуку показав, що оптимальні параметри ультразвукової екстракції, які максимізували відповіді, становили 30 хв, 298 K і 74,4 мл/г. За допомогою методу ультра-високоефективної рідинної хроматографії і тандемної мас-спектрометрії (UHPLC-DAD-MS/MS) за оптимальних умов визначено орієнтовні характеристики 11 фенольних сполук. Експериментально доведено, що кількість і антиоксидантна активність фенольних сполук відповідають прогнозованим значенням, що вказує на придатність моделі та успіх методології поверхні відгуку для оптимізації умов ультразвукової екстракції.
References: 

[1] Chao C., Krueger R.: HortSci., 2007, 42, 1077. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.42.5.1077
[2] Al-Alawi R., Al-Mashiqri J., Al-Nadabi J. et al.: Front. Plant Sci., 2017, 8, 1. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.00845
[3] http://www.fao.org/faostat/en/#data
[4] Moussouni S., Pintaud J., Vigouroux Y., Bouguedoura N.: PLoS One, 2017, 12. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0175232
[5] Hachani S., Hamia C., Boukhalkhal S. et al.: NFS J., 2018, 13, 10. https://doi.org/10.1016/j.nfs.2018.10.001
[6] Djouab A., Benamara S., Gougam H. et al.: Emirates J. Food Agric., 2016, 28, 601. https://doi.org/10.9755/ejfa.2015-12-1056
[7] Mansouri A., Embarek G., Kokkalou E., Kefalas P.: Food Chem., 2005, 89, 411. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.02.051
[8] Zineb G., Boukouada M., Djeridane A. et al.: Med. J. Nutrition Metab., 2012, 5, 119. https://doi.org/10.1007/s12349-011-0082-7
[9] Messaoudi R., Abbeddou S., Mansouri A. et al.: Int. J. Food Prop., 2013, 16, 1037. https://doi.org/10.1080/10942912.2011.576355
[10] Benkerrou F., Bachir bey M., Amrane M., Louaileche H.: J. Food Meas. Charact., 2018, 12, 1910. https://doi.org/10.1007/s11694-018-9805-5
[11] Bamba B., Shi J., Tranchant C. et al.: Molecules, 2018, 23, 1685. https://doi.org/10.3390/molecules23071685
[12] Pingret D., Fabiano-Tixier A., Chemat F.: Food Control, 2013, 31, 593. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.11.039
[13] Alberti A., Zielinski A., Zardo D. et al.: Food Chem., 2014, 149, 151. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.10.086
[14] Bezerra M., Santelli R., Oliveira E. et al.: Talanta, 2008, 76, 965. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2008.05.019
[15] Singleton V., Rossi J.: Am. J. Enol. Viticult., 1965, 16, 144.
[16] Lamaison J., Carnat A.: Pharm. Acta Helv., 1990, 65, 315.
[17] Brand-Williams W., Cuvelier M., Berset C.: LWT-Food Sci. Technol., 1995, 28, 25. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5
[18] Apak R., Özyürek M., Güçlü K. et al.:Chapter 24 – The CUPRAC Methods of Antioxidant Measurement for Beverages [in:] Preedy V. (Ed.), Processing and Impact on Antioxidants in Beverages. Academic Press 2014, 235-244. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-404738-9.00024-6
[19] Nandi P., Parsad R., Gupta V.: Open J. Stat., 2015, 5, 430. https://doi.org/10.4236/ojs.2015.55045
[20] Mokrani A., Madani K.: Separ. Purif. Technol., 2016, 162, 68. https://doi.org/10.1016/j.seppur.2016.01.043
[21] Zhao Z.-Y., Zhang Q., Li Y.-F. et al.: Carbohydr. Polym., 2015, 119, 101. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2014.11.052
[22] Sharma K. et al.: J. Food Drug Anal., 2015, 23, 243. https://doi.org/10.1016/j.jfda.2014.10.005
[23] Ben Ahmed Z. et al.: Anal. Methods, 2016, 8, 6107. https://doi.org/10.1039/C6AY01739H
[24] Quanhong L., Caili F.: Food Chem., 2005, 92, 701. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.08.042
[25] Yolmeh M., Habibi Najafi M., Farhoosh R.: Food Chem., 2014, 155, 319. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.01.059
[26] Akalin M., Tekin K., Akyüz M., Karagöz S.: Ind. Crops Prod., 2015, 76, 829. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.08.005
[27] Abbas F. et al.: Ind. Crops Prod., 2013, 44, 634. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.09.008
[28] Cárdenas A., Gomez M., Frontana C.: Procedia Chem., 2014, 12, 62. https://doi.org/10.1016/j.proche.2014.12.042
[29] Jentzer J., Alignan M., Vaca-Garcia C. et al.: Food Chem., 2015, 166, 561. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.06.078
[30] Said R. et al.: Int. J. Mol. Sci., 2017, 18, 512. https://doi.org/10.3390/ijms18030512
[31] Ibrahim R. et al.: Rev. Bras. Farmacogn., 2015, 25, 134. https://doi.org/10.1016/j.bjp.2015.02.008
[32] Farag M., Mohsen M., Heinke R., Wessjohann L.: Food Res. Int., 2014, 64, 218. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.06.021
[33] Adetunji A., Duodu K., Taylor J.: Food Chem., 2015, 175, 225. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.11.102