Твердофазна мікроекстракція на основі холодного волокна для аналізу 2,5 гександіону в сечі

Yasaman Pourbakhshi1, Abdul Rahman Bahramy1, Farshid Ghorbani Shanha1, Mohammad Javad Assari1, Leila Tajik1, Maryam Farhadian2
Affiliation: 
1 Center of Excellence for Occupational Health, Research Center of Health Sciences, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran 2 Department of Biostatistics, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamedan, Iran bahrami.abdulrahman@gmail.com
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht13.04.482
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf354.27 KB
Abstract: 
2,5-Гександіон (2,5-ГД), основний метаболіт н-гексану, був вилучений із зразків сечі з використанням твердофазної мікроекстракції на основі холодного волокна (CF-HS-SPME) та проаналізований за допомогою газової хроматографії з детектором йонізації полум'я (GC-FID). Важливі параметри для підвищення ефективності сорбції волокна, включаючи об'єм зразка, час екстракції та температуру, оптимізовані за допомогою центрального композиційного плану експерименту. Встановлено оптимальні умови, за яких визначено межу чутливості та відносні стандартні відхилення. Показано, що розроблений метод є швидким, чутливим та простішим у порівнянні із звичайними методами кількісного аналізу 2,5-ГД у зразках сечі.
References: 

[1] Morgan D., Jokinen M., Johnson C. et al.: Toxicol. Pathol. ,2016, 44, 763. https://doi.org/10.1177/0192623316638962
[2] Woehrling E., Zilz T., Coleman M.: Environ. Toxicol. Pharm., 2006, 22, 249. https://doi.org/10.1016/j.etap.2005.12.010
[3] Carelli V., Franceschini F., Venturi S., et al: Environ. Health. Perspect., 2007, 115, 113. https://doi.org/10.1289/ehp.9245
[4] American Conference of Governmental Industrial Hygienists. Threshold Limit Values for Chemical Substances and Physical Agents & Biliological Exposure Indices. Cincinnati OH, 2015.
[5] Van Engelen J., Kezic S., Haan W. et al.: J. Chromatogr. B, 1995, 667, 233. https://doi.org/10.1016/0378-4347(95)00029-I
[6] Gori G., Bartolucci G., Sturaro A. et al.: J. Chromatogr. B, 1995, 673, 165. https://doi.org/10.1016/0378-4347(95)00257-X
[7] Colombini M., Carrai P., Fuoco R., Abete C.: J.Chromatogr. A, 1992, 592, 255. https://doi.org/10.1016/0021-9673(92)85092-8
[8] Andreoli R., Manini P., Mutti A. et al.: Rapid. Commun. Mass. Spectr.,1998, 12,1410. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0231(19981015)12:19<1410::AID-RCM339>3.0.CO;2-M
[9] Konidari C., Stalikas C., Karayannis M.: Anal. Chim. Acta, 2001, 442, 231. https://doi.org/10.1016/S0003-2670(01)01082-0
[10] Attari S., Bahrami A., Shahna F., Heidari M.: J. Anal. Chem., 2015, 70, 1192. https://doi.org/10.1134/S1061934815100032
[11] Attari S., Bahrami A., Shahna F., Heidari M.: J. Environ. Health Sci. Eng., 2014, 12, 1. https://doi.org/10.1186/s40201-014-0123-5
[12] Zare Sakhvidi M., Bahrami A., Ghiasvand A. et al.: Anal. Lett., 2012, 45, 375. https://doi.org/10.1080/00032719.2011.644736
[13] Sakhvidi M., Bahrami A., Ghiasvand A. et al.: Environ. Monit. Assess., 2012, 184, 6483. https://doi.org/10.1007/s10661-011-2434-7
[14] Zeverdegani S., Bahrami A., Rismanchian M., Shahna F.: J. Sep. Sci., 2014, 37, 1850. https://doi.org/10.1002/jssc.201400262
[15] Heidari M., Bahrami A., Ghiasvand A. et al.: J. Sep. Sci., 2015, 38, 4225. https://doi.org/10.1002/jssc.201500975
[16] Sakhvidi M., Bahrami A.,Ghiasvand A. et al.: Environ. Monit. Assess., 2013, 185, 4933. . https://doi.org/10.1007/s10661-012-2914-4
[17] Jalali M., ZareSakhvidi M., Bahrami A. et al.: J. Res. Health Sci. 2016, 16, 153
[18] Zhang Z., Pawliszyn J.: Anal. Chem., 1995, 67, 34. https://doi.org/10.1021/ac00097a007
[19] Carasek E., Cudjoe E., Pawliszyn J.: J.Chromatogr. A, 2007, 5, 10. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2006.10.092
[20] Carasek E., Pawliszyn J.: J. Agric. Food Chem., 2006, 54, 8688. https://doi.org/10.1021/jf0613942
[21] Chen Y., Begnaud F., Chaintreau A., Pawliszyn J.: J. Sep. Sci., 2007, 30, 1037. https://doi.org/10.1002/jssc.200600333
[22] Ghiasvand A., Pirdadeh-beiranvand M.: Anal. Chim. Acta, 2015, 900, 56. https://doi.org/10.1016/j.aca.2015.10.016
[23] Ghiasvand A.: Flavour Fragr., 2007, 22, 377. https://doi.org/10.1002/ffj.1809
[24] Tajik L., Bahrami A.,Ghiasvand A., Shahna F.: Chem Pap., 2017, 71, 1829.
[25] Haddadi S., Pawliszyn J.: J. Chromatogr. A, 2009, 1216, 2783. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2008.09.005
[26] Tajik L., Bahrami A., Ghiasvand A., Ghorbani S.: Pol. J. Chem. Technol., 2017, 19, 9. https://doi.org/10.1515/pjct-2017-0041
[27] Pawliszyn J.: Solid Phase Microextraction: Theory and Practice. Wiley, New York 1997.
[28] Merib J., Nardini G., Bianchin J. et al.: J. Sep. Sci., 2013, 36, 2410. https://doi.org/10.1002/jssc.201201148
[29] Konidari C., Stalikas C., Karayannis M.: Anal. Chim. Acta, 2001, 442, 231. https://doi.org/10.1016/S0003-2670(01)01082-0
[30] Nolasco D., Gusmao A., Siqueira M.: Quim. Nova, 2007, 30, 805. https://doi.org/10.1590/S0100-40422007000400009
[31] Dos Santos C., Passarelli M., Nascimento E..: J. Chromatogr. B, 2002, 778, 237. https://doi.org/10.1016/S1570-0232(02)00036-3