Error message

  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1439 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 3557 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).

Стійкість полілактидних матеріалів до водних середовищ різної природи

Volodymyr Levytskyi1, 2, Diana Katruk1, Andriy Masyuk1, Khrystyna Kysil 1, Mykhailo Bratychak Jr. 1, Nataliia Chopyk1
Affiliation: 
1 Lviv Polytechnic National University 12, Bandera str., 79013Lviv, Ukraine 2 The John Paul II Catholic University of Lublin, 14, Al. Racławickie, 20-950 Lublin, Poland masyukas@gmail.com
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht15.02.191
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf349.2 KB
Abstract: 
Досліджено вплив наповнювача (тальку), його концентрації, додаткового термооброблення і температури на закономірності водопоглинання полілактидних матеріалів. На основі отриманих даних визначено коефіцієнт дифузії води в полілактидних матеріалах та енергію активації процесу дифузії. Виявлено, що процес водопоглинання наповненими і термообробленими матеріалами на основі полілактиду відбувається повільніше і потребує більшої енергії активації процесу. Визначено стійкість розроблених полілактидних матеріалів до кислого і лужного середовищ, зокрема виявлено що в лужному середовищі руйнування полілактидних зразків відбувається швидше ніж в кислому
References: 

[1] Niaounakis M.: Biopolymers: Applications and Trends. William Andrew, Oxford 2015.
[2] Thakur V., Thakur M., Pappu A.: Hybrid Polymer Composite Materials. Woodhead Publishing Ltd, Cambridge 2017.
[3] Sin L-T.., Tueen B.-S.: Polylactic Acid, 2nd edn. A Practical Guide for the Processing, Manufacturing, and Applications of PLA. William Andrew, Oxford 2019.
[4] Murariu M., Dubois P.: Advan. Drug Deliv. Rev., 2016, 107, 17. https://doi.org/10.1016/j.addr.2016.04.003
[5] Jiménez A., Peltzer M., Ruseckaite R.: Poly(lactic acid) Science and Technology: Processing, Properties, Additives and Applications. Royal Society of Chemistry, Cambridge 2014. https://doi.org/10.1039/9781782624806
[6] Carrasco F., Pages P., Gamez-Perez J. et al.: Polym. Degrad. Stab., 2010, 95, 116. https://doi.org/10.1016/j.polymdegradstab.2009.11.045
[7] Tokiwa Y, Calabia B.: Appl. Microbiol. Biotechnol., 2006, 72, 244. https://doi.org/10.1007/s00253-006-0488-1
[8] Stloukal P., Kalendova A., Mattausch H. et al.: Polym. Test., 2015, 41, 124. https://doi.org/10.1016/j.polymertesting.2014.10.015
[9] Xu L., Crawford K., Gorman C.: Macromolecules, 2011, 44, 4777. https://doi.org/10.1021/ma2000948
[10] Levytskyi V., Маsyuk A., Bilyi L. et al.: Mater. Sci., 2020, 55, 555. https://doi.org/10.1007/s11003-020-00338-9
[11] Di Lorentso M., Androsch R.: Industrial Applications of Poly(lactic acid). Springer, New York 2018. https://doi.org/10.1007/978-3-319-75459-8
[12] Moravskyi V., Levytskyi V., Bratychak Jr. M. et al.: Chem. Chem. Technol., 2019, 14, 347. https://doi.org/10.23939/chcht13.03.347
[13] Saha S. Tsuji H.: Polym. Degrad. Stab., 2006, 91, 1665. https://doi.org/10.1016/j.polymdegradstab.2005.12.009
[14] Androsch R., Schick C., Di Lorenzo M.:. Adv. Polym. Sci., 2016, 279, 235. https://doi.org/10.1007/12_2016_13
[15] Levytskyj V., Laruk Yu., Humenetsky T., Sikora J.: Chem. Chem. Technol., 2015, 9, 199. https://doi.org/10.23939/chcht09.02.199
[16] Koenig J.: Spectroscopy of Polymers, 2nd edn. Elsevier Science. New York 1999. https://doi.org/10.1016/B978-044410031-3/50005-0
[17] Levytskyj V., Kochubei V., Gancho A.: Chem. Chem. Technol., 2013, 7, 169. https://doi.org/10.23939/chcht07.02.169
[18] Faghri A., Zhang Y.: Transport Phenomena in Multiphase Systems. Academic Press, Cambridge 2006. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-370610-2.50007-6
[19] Suberlyak O., Levitskij V., Skorokhoda V., Godij A.: Ukr. Khim. Zh., 1998, 5-6, 122.
[20] Katruk D., Levytskyi V., Khromyak U. et al.: Int. J. Polym. Sci., 2019, 2019, 1. https://doi.org/10.1155/2019/2547384