Спектрофотометричне визначення поліфенолів в зелених чаях з 18-молібдодифосфатом

спектрофотометрія, гетерополікомплекси структури Доусона, реактив Фоліна-Чокальтеу, 18-молібдодифосфат, катехіни
Affiliation: 
1 Al-Balqa Applied University, Al-Salt 19117, Jordan 2 Oles Honchar Dnipro National University, 72, Gagarin Ave., 49010 Dnipro, Ukraine vishnikin@hotmail.com
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht12.02.135
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf262.97 KB
Abstract: 
Оцінено реакційну здатність 18-молібдодифосфатного гетерополікомплексу (18-МФК) щодо поліфенольних сполук, які містяться в зелених чаях. В таких реакціях в залежності від співвідношення відновника до 18-MФК співіснують одно- та двоелектронні гетерополі сині. Результати визначення загального вмісту поліфенолів у зелених чаях різних марок, отриманих з 18-МФК та реагентом Фоліна-Чокальтеу, близькі один до одного. Показані недоліки існуючих методів.
References: 

[1] Yashin Ya., Yashin A., Chay Ya.: Khimicheskiy Sostav Chaya i ego Vliyanie na Zdorovie Cheloveka. Translit, Moskva 2010.
[2] Ferreira E., Nogueira A., Ferreira E.: Talanta, 2000, 51, 1. https://doi.org/10.1016/S0039-9140(99)00222-2
[3] Singleton V., Orthofer R., Lamuela-Raventos R.: Meth. Enzymol., 1999, 299, 152. https://doi.org/10.1016/S0076-6879(99)99017-1
[4] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A.: Analitika i Kontrol, 2015, 19, 373. https://doi.org/10.15826/analitika.2015.19.4.012
[5] Zaveri N.: Life Sci., 2006, 78, 2073. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.006
[6] Price K., Rhodes M., Barnes K.: J. Agric. Food Chem., 1998, 46, 4898. https://doi.org/10.1021/jf980687v
[7] Hertog M., Hollman P., Putte B.: J. Agric. Food Chem., 1993, 41, 1242. https://doi.org/10.1021/jf00032a015
[8] Balentine D., Wiseman S., Bouwens L.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1997, 37, 693. https://doi.org/10.1080/10408399709527797
[9] Harbowy M., Balentine D.: Crit. Rev. Plant Sci., 1997, 16, 415. https://doi.org/10.1080/07352689709701956
[10] Higdon J., Frei B.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2003, 43, 89. https://doi.org/10.1080/10408690390826464
[11] Juneja L., Kapoor M., Okubo T. et al. (Eds.): Green Tea Polyphenols. Nutraceuticals of Modern Life. CRC Press, London, N.Y. 2013.
[12] http://www.gosthelp.ru/gost/gost16980.html
[13] http://www.internet-law.ru/gosts/gost/62348/
[14] Zuo Y., Chen H., Deng Y.: Talanta, 2002, 57, 307. https://doi.org/10.1016/S0039-9140(02)00030-9
[15] Narumi K., Sonoda J.-I., Shiotani K. et al.: J. Chromatogr. B, 2014, 945-946, 147. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2013.11.007
[16] Lee M.-J., Prabhu S., Meng X. et al.: Anal. Biochem., 2000, 279, 164. https://doi.org/10.1006/abio.2000.4487
[17] Apak R., Güçlü K., Demirata B. et al.: Molecules, 2007, 12, 1496. https://doi.org/10.3390/12071496
[18] Arce L., Rios A., Valcarcel M.: J. Chromatogr. A, 1998, 827, 113. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(98)00737-7
[19] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A.: Analitika i Kontrol, 2015, 19, 242. https://doi.org/10.15826/analitika.2015.19.3.001
[20] Desphande S., Cheryan M., Salunkhe D. et al.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 1986, 24, 401. https://doi.org/10.1080/10408398609527441
[21] Denisenko T., Tsiganok L., Vishnikin A.: Methods Objects Chem. Anal., 2014, 9, 130.
[22] Bulatov A., Petrova A., Vishnikin A. et al.: Microchem. J., 2013, 108, 213. https://doi.org/10.1016/j.microc.2013.04.020
[23] Petrova A., Bulatov A., Vishnikin A. et al.: T. Anal. Sci., 2015, 31, 529. https://doi.org/10.2116/analsci.31.529
[24] Vishnikin A., Al-Shwaiyat M., Petrushina G. et al.: Talanta, 2012, 96, 230. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2012.02.049
[25] Bulatov A., Petrova A., Vishnikin A. et al.: Talanta, 2012, 96, 62. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2012.03.059
[26] Vishnikin A., Sklenařova H., Solich P. et al.: Anal. Lett., 2011, 44, 514. https://doi.org/10.1080/00032719.2010.500789
[27] Lurye Yu.: Spravochnik po Analiticheskoy Khimii. Khimiya, Moskva 1979.
[28] Mariya J., Vijayan D., Raj Kumar R. et al.: Asian J. Plant Sci., 2006, 5, 123. https://doi.org/10.3923/ajps.2006.123.126
[29] Timbola A., de Souza C., Giacomelli C. et al.: J. Braz. Chem. Soc., 2006, 17, 139. https://doi.org/10.1590/S0103-50532006000100020