Харчові добавки як чинник корозії низькокарбонової сталі в нейтральному середовищі

Olena Bondar1, Victoria Vorobyova2, Мargarita Skiba3, Іryna Kurmakova1, Natalia Demchenko1, Оlena Chygyrynets2
Affiliation: 
1 Chernihiv National T.G. Shevchenko Pedagogical University, 53, Hetmana Polubotka St., 14013 Chernihiv, Ukraine 2 National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”, 37, Peremogy Ave., 03056 Kyiv, Ukraine 3 Ukrainian State University of Chemical Technology, 8, Gagarin Ave., 49005 Dnipro, Ukraine i.kurmakova@gmail.com
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht13.02.254
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf974.35 KB
Abstract: 
Показано, що харчові добавки E451 та E459 інгібують корозію сталі в нейтральному водно-сольовому середовищі, а добавки E316, E631, E621, E631+ E551 та Herbs and spices пришвидшують її в 1,75 рази. За умов мікробної корозії, ініційованої сульфатвідновлювальними бактеріями, інгібуючу дію (до 80.9 %) виявлено лише для добавки E459. Інші досліджені добавки пришвидшують мікробну корозію у 2,27 рази. Присутність харчових добавок в корозивному середовищі впливає на чисельність сульфатвідновлювальних бактерій у біоплівці на поверхні сталі.
References: 

[1] Kozlova I., Radchenko O., Stepura L. et al.: Heokhimichna Diyalnist Mikroorganizmiv ta ii Prykladni Aspekty. Naukova dumka, Kyiv 2008.
[2] Korolev V., Ryzhenkov A., Gibalenko A.: Prom. Budіvnictvo ta Inzhenernі Sporudy, 2009, 4, 7.
[3] Lin J., Ballim R.: African J. Biotechnol., 2012, 11, 15736. https://doi.org/10.5897/AJB12.2479
[4] Kearns J., Little B.: Microbiologically Influenced Corrosion Testing. American Society for Testing & Materials, West Consohocken 1994.
[5] Coetser S., Cloete T.: Critical Reviews in Microbiology, 2005, 31, 213. https://doi.org/10.1080/10408410500304074
[6] Videla H.: Revista de Metalurgia, 2003, 39, 256. https://doi.org/10.3989/revmetalm.2003.v39.iExtra.1128
[7] Murgayeva S.: Al'manakh Sovremennoy Nauki i Obrazovaniya, 2008, 11, 92.
[8] Peme T., Olasunkanmi L., Bahadur I. et al: Molecules, 2015, 20, 16004. https://doi.org/10.3390/molecules200916004
[9] Fokin М., Zhigalova K.: Metody Korrozionnykh Ispytanii Metallov. Metallurgia, Moskva 1986.
[10] Postgate J.: The Sulfate-Reducing Bacteria. Cambridge University Press, Cambridge 1984.
[11] Kurmakova І., Demchenko N., Bondar О. et al.: Second Int. Sci. Practice Conf. «Ukraine– EU. Modern Technology, Business and Law». Slovak Republic, Kosice 2016, 366.
[12] Egorov N.: Rukovodstvo k Prakticheskym Zaniatyiam po Microbiologii. Moskow Univ., Moskva 1983.
[13] Seheda A.: Analitychna Khimia. Kilkisnyi analiz. Fitosociocentr, Kyiv 2006.
[14] Xu C., Zhang Y., Cheng B., Zhu W.: Mater. Charact., 2008, 59, 245. https://doi.org/10.1016/j.matchar.2007.01.001
[15] Anaee R.: Arab. J. Sci. Eng., 2014, 39, 153. https://doi.org/10.1007/s13369-013-0865-x
[16] Lata S., Chaudhary R.: Ind. J. Chem. Technol., 2008, 15, 364.
[17] Holt J., Krieg N., Sheath P. et al.: Bergey’s Manual of Determinative Bacteriology, 9th edn. Williams and Wilkins, Baltimore 1994.