Error message

  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1439 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 3557 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).

Інгібуюча ефективність сумішей антиоксидантів і фосфоліпідів при різному ступені окиснення метилолеату

Lidiya Mazaletskaya, Nataliya Sheludchenko and Lyudmila Shishkina
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht06.01.035
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf173.8 KB
Abstract: 
Приведено результати досліджень стосовно впливу фосфоліпідів (ФЛ) на ефективність антиокиснювальної дії синетитчних фенольних антиоксидантів (InH) – йонолу, 4-метоксифенолу (МОФ), 4-трет-бутилфенолу; природних InH – α-токоферолу (ТФ), кверцетину (Q), дигідрокверцетину (QH2) і гідрованого хіноліну – 2,2,4-триметил-6-етокси-1,2-дигідрохіноліну (ЕХ) на моделі ініційованого окиснення метилолеату. Встановлено, що додавання ФЛ призводять як до збільшення швидкості окиснення всередині періоду індукції (Wτ), так і до зміни величини періоду індукції (τ). У відповідності до збільшення Wτ для сумішей з ФЛ вивчені InH розташовано в наступній послідовності: QH2 > Q > ЕХ > ТФ > МОФ > йонол, яка підтверджена даними диференційної УФ-спектроскопії. Величина τ збільшується в присутності ФЛ для ТФ, МОФ і ЕХ, не змінюється для йонолу і суттєво зменшується для QH2 і Q. Розглянуто причини, які призводять до зміни ефективності InH в присутності ФЛ.
References: 

[1] Emanuel N. and Lyaskowskaya J.: Totmozheniye Processov Okisleniya Zhyrov. Pishchepromizdat, Moskwa 1961.
[2] Emanuel N., Zaikov G. and Maizus Z.: Oxidation of Organic Compounds. Effect of Medium. Percamon Press, Oxford 1984.
[3] Roginsky V.: Phenolnye Antioksidanty. Effektivnost’ i Reaktsionnaya Sposobnost’. Nauka, Moskwa 1988.
[4] Burlakova E., Karshakov S. and Khrapova N.: Khim. Physica, 1995, 14, 151.
[5] Denisov E. and Azatian V.: Ingibirovanie Tsepnyikh Reakciy. Chernogolovka 1997.
[6] Denisov E. and Denisova T.: Handbook of Antioxidants; Bond Dissociation Energy; Rate Constants; Activation Energy and Enthalpies of Reactions, 2nd edn. Boca Raton: CRC Press, London, New York, Washington 2000.
[7] Emanuel N., Gladyshev G., Denisov E. et al.: Poryadok Testirovaniya Khemicheskikh Soedinenij kak Stabilizatorov Polimernykh Materialov. Preprint, Chernogolovka 1976.
[8] Brin E. and Travin S.: Khim. Physica, 1991, 10, 830.
[9] Khrustova N. and Shishkina L.: Kinetica i Kataliz, 2004, 45, 848.
[10] Mazaletskaya L., Sheludchenko N. and Shishkina L.: Neftekhimiya, 2008, 48, 105.
[11] Burlakova E., Mazaletskaya L., Sheludchenko N. and Shishkina L.: Izv. Nauk. Ser. Khim., 1995, 6, 1053.
[12] Sharafutdinova R., Afanasiev J., Zagidullin S. and Nasibullin R.: 11 Sbornik Tezisov Dokladov I Soobshchenii 11-oi Vserossiiskoi Konferencii “Structura i Dinamika Molekulyarnykh Sistem”, Yal’chik 2004, 296.
[13] Karpukhina G., Mayzus Z. and Matienko L.: Neftekhimiya, 1966, 6, 603.
[14] Shlyapintoh V., Karpukhin O., Postnikov L. et al.: Khemiluminestsentnye Metody Issledovaniya Medlennykh Khimicheskikh Reakcij. Nauka, Moskwa 1966.
[15] Kovtun G. and Aleksandrov A.: Izv. USSR. Ser. Khim., 1977, 1, 38.
[16] Samatov U., Alexandrov A. and Ahunov I.: Izv. USSR. Ser. Khim., 1978, 10, 2254.
[17] Latypova F., Alexandrov A., Zlotsky S. and Rakhmankulov D.: Izv. USSR. Ser. Khim., 1979, 5, 951.
[18] Boguslavskaya L., Burlakova E., Koltsova E. et al.: Biophysika, 1990, 35, 928.
[19] Pedrielli P., Pedulli G. and Skibsted L.: J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 3034.
[20] Ross L., Barclay C., Mark MacNeil J. et al.: J. Am. Chem. Soc., 1984, 106, 6740.
[21] Chen Y. and Deuster P.: Chem. Biolog. Interact., 2009, 182, 7.