Error message

  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1439 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 3557 of /home/science2016/public_html/includes/bootstrap.inc).

Ефективне упакування для свіжих харчових продуктів на основі карвакролу і тимолу

Marina Ramos, Ana Beltran, Arancha Valdes, Mercedes Peltzer, Alfonso Jimenez, Maria Garrigos and Gennady Zaikov
DOI: 
https://doi.org/10.23939/chcht07.03.295
AttachmentSize
PDF icon full_text.pdf253.29 KB
Abstract: 
Для підвищення якості та безпеки харчових продуктів в харчовій промисловості все більшу увагу приділяють ефективному упакуванню. Один з найбільш загальних підходів заснований на випуску антиоксидаційних/антимікробних сполук пакувального матеріалу. У роботі показано можливість оптимізації активної протигрибкової пакувальної системи на основі карвакролу і тимолу для збільшення терміну зберігання свіжої полуниці та хліба. За допомогою диференціальної скануючої калориметрії (DSC) і термогравіметричного аналізу (ТГА) визначені термічні властивості розробленого пакувального матеріалу. Вміст летких сполук у зразках харчових продуктів, що знаходились в системі упакування, контролювали за допомогою твердофазної мікроекстракції з подальшим газовим хроматографічним аналізом (HS-ТФМЕ-ГХ-МС) у визначених умовах. Показано, що вплив карвакролу і тимолу є ефективним шляхом для збільшення якості зразків полуниці та хліба під час дистрибуції і продажу.
References: 

[1] Lee D., Yam K. and Piergiovanni L.: Food Packaging Science and Technology, CRC Press, Boca Raton 2008.
[2] Singh P., Wani A. and Saengerlaub S.: Nutrition Food & Sci., 2011, 41, 249.
[3] Cutter C.: Critical Rev. in Food Sci. & Nutrition, 2002, 42, 151.
[4] Mastromatteo M., Conte A. and Del Nobile M.: Trends in Food Sci. & Techn., 2010, 21, 591.
[5] Conte A., Buonocore G., Bevilacqua A. et al.: J. Food Protection, 2006, 69, 866.
[6] Coma V.: Meat Sci., 2008, 78, 90.
[7] Gemili S., Yemenicioglu A. and Altinkaya S.: J. Food Eng., 2009, 90, 453.
[8] Kuorwel K., Cran M., Sonneveld K. et al.: J. Food Sci., 2011, 76, R164.
[9] Kuorwel K., Cran M., Sonneveld K. et al.: LWT – Food Sci. & Techn., 2013, 50, 432.
[10] Davidson Z.: The Use of Natural Antimicrobials. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing Limited and CRC Press, Boca Raton 2003.
[11] Dorman H. and Deans S.: J. Appl. Microbiology, 2000, 88, 308.
[12] Bakkali F., Averbeck S., Averbeck D. et al.: Food and Chem. Toxicology, 2008, 46, 446.
[13] Lopez P., Sanchez C., Batlle R. et al.: J. Agricult. & Food Chemistry, 2007, 55, 8814.
[14] Suppakul P., Sonneveld K., Bigger S. et al.: LWT – Food Sci. & Techn., 2011, 44, 1888.
[15] Gutierrez L., Escudero A., Batlle R. et al.: J. Agricult. & Food Chemistry, 2009, 57, 8564.
[16] Kuorwel K., Cran M., Sonneveld K. et al.: Packaging Techn. and Sci., 2011, 24, 299.
[17] Rodriguez-Lafuente A., Nerin C. and Batlle R.: J. Agricult. & Food Chemistry, 2010, 58, 6780.
[18] Rodriguez A., Batlle R. and Nerin C.: Progr. in Org. Coatings, 2007, 60, 33.
[19] Kurek M., Moundanga S., Favier C. et al.: Food Control, 2013, 32, 168.
[20] Chiralt A., Martinez-Navarrete N., Martinez-Monzo J. et al.: J. Food Eng., 2001, 49, 129.
[21] Tovar B., Garcia H. and Mata M.: Food Research Int., 2001, 34, 207.
[22] Pozo-Bayon M., Guichard E. and Cayot N.: Food Rev. Int., 2006, 22, 335.
[23] Rizzolo A., Gerli F., Prinzivalli C. et al.: LWT – Food Sci. & Techn., 2007, 40, 529.
[24] Cayot N.: Food Chemistry, 2007, 101, 154.
[25] Ruiz J., Quilez J., Mestres M. et al.: Cereal Chem. J., 2003, 80, 255.
[26] Poinot P., Grua-Priol J., Arvisenet G. et al.: Food Res. Int., 2007, 40, 1170.
[27] Ho C., Wan Aida W., Maskat M. et al.: J. Food Composition and Analysis, 2006, 19, 822.
[28] Quilez J., Ruiz J. and Romero M.: J. Food Sci., 2006, 71, S423.
[29] Ramos M., Jimenez A., Peltzer M. et al.: J. Food Eng., 2012, 109, 513.
[30] Joseph P., Joseph K., Thomas S. et al.: Composites A, 2003, 34, 253.
[31] ASTM D 3895-07. Standard Test Method for Oxidative-Induction Time of Polyolefins by Differential Scanning Calorimetry [in:] Annual Book of ASTM Standards. Amer. Soc. for Testing and Materials, Philadelphia, PA 2007.
[32] Gutierrez L., Sanchez C., Batlle R. et al.: Trends in Food Sci. & Techn., 2009, 20, 92.
[33] Poinot P., Arvisenet G., Grua-Priol J. et al.: J. Cereal Sci., 2008, 48, 686.
[34] Blanda G., Cerretani L., Cardinali A. et al.: LWT – Food Sci. & Techn., 2009, 42, 30.
[35] Persico P., Ambrogi V., Carfagna C. et al.: Polym. Eng. & Sci., 2009, 49, 1447.
[36] Dobkowski Z.: Polymer Degradation and Stability, 2006, 91, 488.
[37] Alin J. and Hakkarainen M.: J. Appl. Polym. Sci., 2010, 118, 1084.
[38] Pomerantsev A. and Rodionova O.: Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 2005, 79, 73.
[39] Yanishlieva N., Marinova E., Gordon M. et al.: Food Chemistry, 1999, 64, 59.
[40] Riga A., Collins R. and Mlachak G.: Thermochimica Acta, 1998, 324, 135.
[41] Hazzit M., Baaliouamer A., Faleiro M. et al.: J. Agricult. and Food Chemistry, 2006, 54, 6314.
[42] Mastromatteo M., Conte A. and Del Nobile M.: Food Eng. Rev., 2010, 2, 28.